От "Енорийски Глас"
ЕДИНСТВЕНИЯТ ПЪТ КЪМ ПАСХАТА ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

Братя и сестри, днешната литургия на Връбница започва с „Осанна!”, с радостни песни и върбови клонки, които символизират триумфа. Но после, само след няколко минути ще звучи от олтара брутално-реалистичното описание на страданията и смъртта на Христос. Така е било и в реалния първообраз на днешното тържество - там, на улиците на Йерусалим, преди двадесет века. Човекът, с когото се свързвали толкова надежди, човекът, когото цялата столица с ентусиазъм приветствала като дългоочаквания цар на Израил, в продължение само на два дни в същия този град, където вчера под нозете Му постилали одежди, бил арестуван, осъден и разпънат на кръста като престъпник!

Последно променен на Неделя, 24 Април 2011 09:57
продължава>
 
Няма да умрете вовеки! ПДФ Печат Е-мейл
Написано от о. Валдемар Важински CSsR   

Преживяваме вече петата неделя от Великите Пости и все по-бързо се приближаваме към Пасхата. Днешното Евангелие диша с атмосферата на възкресението. Починал е Лазар – човекът, когото Исус много обичал. Неговият земен живот завършил и той вече четири дни лежал в гроба – „това беше пещера, и камък стоеше отгоре й”. Но Исус, Синът Божи, със Своята божествена сила и със силата на Своите слова възвърнал живота на Лазар, възкресил го. Това било голямо чудо! Тълпи прииждали от Йерусалим в градеца Витания, където живял Лазар със сестрите си Марта и Мария, за да видят чудото.

Последно променен на Събота, 16 Април 2011 18:19
продължава>
 
ПАПА Бенедикт XVI: С радост към Пасхата и беатификацията на Йоан-Павел II ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Радио Ватикана   

"Велик Папа и свидетел на Христос" - така по време на молитвата „Ангел Господен” в деня, последвал шестата годишнина от смъртта му, Бенедикт XVI припомни своя „скъп предшественик” Йоан-Павел II в перспективата на провъзгласяването му за блажен на 1 май. "Аз не отслужих традиционната възпоменателна литургия – каза Папата, – но го споменах с обич в молитва, като вярвам, че всеки един от вас е сторил същото." Бенедикт ХVІ пожела на многобройните вярващи, събрали се на площад "Св. Петър", да изпитат дара на Божията доброта по време на Великия пост.

Последно променен на Неделя, 01 Май 2011 12:42
продължава>
 
"Шест години без Папа Войтила." Думите на Бенедикт ХVІ за бъдещия Блажен ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Радио Ватикана   

На 2 април тази година Църквата възпоменава шестата годишнина от кончината на Йоан-Павел ІІ с поглед към неговата предстояща беатификация на 1 май 2011 г. Честването на годишнината бе предшествано от няколко инициативи: в Папския университет на Светия Кръст в Рим се проведе конференция за фигурата на Папата славянин, а младежката секция към Римския диоцез даде старта на инициативата “GP2”, включваща серия от подготвителни срещи преди беатификацията. По повод беатификацията Ватиканските музеи обявиха, че ще бъдат отворени за посетители от 26 до 29 април и на 2 май.

Последно променен на Четвъртък, 14 Април 2011 13:42
продължава>
 
ВЯРВАШ ЛИ В СИНА БОЖИЙ? ПДФ Печат Е-мейл
Написано от о. Григор Ляхович CSsR   

Скъпи братя и сестри в Христа!

По време на Втората световна война отец Карло Ниоки бил капелан на италианската армия. Много пъти виждал как загиват войници и много пъти мислил за техните деца, които оставали сираци. След края на войната отец Карло решил да открие приют за болни деца и деца инвалиди. След няколко години усилена работа, на 54 години отец Карло заболял от тежка болест – рак на кръвта, но и след своята смърт той искал да продължи да служи на ближните. Затова завещал своите очи – пожелал да бъдат в помощ на

Последно променен на Четвъртък, 14 Април 2011 13:43
продължава>
 
<< Начало < Предишна 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 Следваща > Край >>

Страница 87 от 90