Z "Głosu Parafian"

Artykuły opublikowane wcześniej w "Głosie Parafian".ДА ЖИВЕЕМ С ВЪЗКРЕСЕНИЕТО! PDF Drukuj Email
Brak tłumaczenia artykułu

След дългия четиридесетдневен период на подготовка ние вчера вечерта се приближихме до вратата на нощта, която наричат Велика. В нея ни въведе облеченият с празнични одежди свещеник, който носеше запалената Пасхална свещ. В сумрачната църква блещукането на огънчето на свещта бе като радостен предвестник за настъпващия ден. Светлината Христова! Изпълнили църквата, верните палеха своите свещи от горящата Пасхална свещ. И храмът внезапно се изпълни със светлина. Разбуди се мълчащия от три дни орган. От олтара полетя в света първото празнично „Алилуя!”. Настъпи Пасха!

Więcej…
 
ЕДИНСТВЕНИЯТ ПЪТ КЪМ ПАСХАТА PDF Drukuj Email
Brak tłumaczenia artykułu

Братя и сестри, днешната литургия на Връбница започва с „Осанна!”, с радостни песни и върбови клонки, които символизират триумфа. Но после, само след няколко минути ще звучи от олтара брутално-реалистичното описание на страданията и смъртта на Христос. Така е било и в реалния първообраз на днешното тържество - там, на улиците на Йерусалим, преди двадесет века. Човекът, с когото се свързвали толкова надежди, човекът, когото цялата столица с ентусиазъм приветствала като дългоочаквания цар на Израил, в продължение само на два дни в същия този град, където вчера под нозете Му постилали одежди, бил арестуван, осъден и разпънат на кръста като престъпник!

Poprawiony: niedziela, 24 kwietnia 2011 09:57
Więcej…
 
Няма да умрете вовеки! PDF Drukuj Email
Brak tłumaczenia artykułu

Преживяваме вече петата неделя от Великите Пости и все по-бързо се приближаваме към Пасхата. Днешното Евангелие диша с атмосферата на възкресението. Починал е Лазар – човекът, когото Исус много обичал. Неговият земен живот завършил и той вече четири дни лежал в гроба – „това беше пещера, и камък стоеше отгоре й”. Но Исус, Синът Божи, със Своята божествена сила и със силата на Своите слова възвърнал живота на Лазар, възкресил го. Това било голямо чудо! Тълпи прииждали от Йерусалим в градеца Витания, където живял Лазар със сестрите си Марта и Мария, за да видят чудото.

Poprawiony: sobota, 16 kwietnia 2011 18:19
Więcej…
 
ПАПА Бенедикт XVI: С радост към Пасхата и беатификацията на Йоан-Павел II PDF Drukuj Email
Brak tłumaczenia artykułu

"Велик Папа и свидетел на Христос" - така по време на молитвата „Ангел Господен” в деня, последвал шестата годишнина от смъртта му, Бенедикт XVI припомни своя „скъп предшественик” Йоан-Павел II в перспективата на провъзгласяването му за блажен на 1 май. "Аз не отслужих традиционната възпоменателна литургия – каза Папата, – но го споменах с обич в молитва, като вярвам, че всеки един от вас е сторил същото." Бенедикт ХVІ пожела на многобройните вярващи, събрали се на площад "Св. Петър", да изпитат дара на Божията доброта по време на Великия пост.

Poprawiony: niedziela, 01 maja 2011 12:42
Więcej…
 
"Шест години без Папа Войтила." Думите на Бенедикт ХVІ за бъдещия Блажен PDF Drukuj Email
Brak tłumaczenia artykułu

На 2 април тази година Църквата възпоменава шестата годишнина от кончината на Йоан-Павел ІІ с поглед към неговата предстояща беатификация на 1 май 2011 г. Честването на годишнината бе предшествано от няколко инициативи: в Папския университет на Светия Кръст в Рим се проведе конференция за фигурата на Папата славянин, а младежката секция към Римския диоцез даде старта на инициативата “GP2”, включваща серия от подготвителни срещи преди беатификацията. По повод беатификацията Ватиканските музеи обявиха, че ще бъдат отворени за посетители от 26 до 29 април и на 2 май.

Poprawiony: czwartek, 14 kwietnia 2011 13:42
Więcej…
 
<< pierwsza < poprzednia 91 92 93 94 95 96 97 98 99 następna > ostatnia >>

Strona 95 z 99