Z "Głosu Parafian"

Artykuły opublikowane wcześniej w "Głosie Parafian".Първа международна среща за новата Евангелизация PDF Drukuj Email
Brak tłumaczenia artykułu

„Новите евангелизатори за новата Евангелизация” бе темата на първата международна среща, организирана от Папския съвет за новата евангелизация, която се проведе на 15 и 16 октомври във Ватикана с участието на отговарящите за новата евангелизация в църковната действителност. За приноса на тази важна среща в навечерието на учредяването на Синода за Новата Евангелизация монс.

Więcej…
 
Това, което е Божие PDF Drukuj Email
Brak tłumaczenia artykułu

Колко често в историята на света хората са се опитвали да си създават авторитети освен Бог, за да могат след това да кажат: тук е вярата, а там – политиката; тук е държавата, а там – Царството Божие... Но Исус казва: „Един е Бог.” Толкова много Той превъзхожда царя или кесаря, че дори не съществува на равнище, което да позволява да бъдат сравнявани. Давайте тогава на кесаря само това, което му се полага, и не му давайте онова, което е само за Бога.

Poprawiony: sobota, 15 października 2011 18:18
Więcej…
 
На сватбата PDF Drukuj Email
Brak tłumaczenia artykułu

Скъпи братя и сестри, ходили ли сте на сватба? Как се чувствахте, когато получихте поканата? Донесе ли ви радост или се почувствахте задължени да отидете? Сватбата винаги е едно радостно събитие. Но поради трудните икономически условия понякога ни се иска никой да не ни кани никъде. Всяко такова събитие е свързано с разходи, които често претоварват семейния бюджет. Трябва да се облечем по подходящ начин, да изберем подходящ подарък, да отделим време... В днешно време мнозина, особено ако не са близки на младоженците, избират да отклонят учтиво поканата. Други пък не осъзнават, че сватбата е много повече от това да се съберем на ядене и пиене. Тя е отговорност и привилегия.

Więcej…
 
Папата гледа с надежда на бъдещето на християнството в Германия PDF Drukuj Email
Brak tłumaczenia artykułu

На 25 септември Светият Отец се завърна в своята лятна резиденция Кастел Гандолфо след края на апостолическото му посещение в Германия. По време на церемонията по отпътуването Папата каза, че гледа с надежда на бъдещето на християнството в тази страна. В началото на своята реч Светият Отец спомена за визитата си в германския парламент и за плодотворните преговори с президента Кристиан Вулф и с канцлера госпожа Меркел на тема вътрешната ситуация в Германия и международното сътрудничество. Но по особен начин Папата бе трогнат от топлия прием на многочислените жители на Берлин, съпровождащи го по време на неговата програма в германската столица. Бенедикт XVI подчерта важността на темите за екуменизма и междурелигиозния диалог, които имаха превес по време на цялото му посещение в родината.

Poprawiony: niedziela, 02 października 2011 15:49
Więcej…
 
Господарят на лозето PDF Drukuj Email
Brak tłumaczenia artykułu

Както всичко в Евангелието, днешната притча за злодеите лозари се отнася непосредствено към нашето настояще – моето, твоето, настоящето на Църквата и на света. В нея има лозе, има лозари, има и господар на лозето. Лозето – това е избраният народ, господарят е Бог. Господарят се грижи за своето лозе. Той е вложил в него много труд: разкопал е земята, почистил я е от камъни, насадил е отбрани сортове лози, насред лозето е построил стражева кула, не е забравил и какво е необходимо за приготвянето на вино... В образа на стопанина на лозето виждаме, че Божият народ не е безразличен на Бог; виждаме как Бог се грижи за това той да не е лишен от нищо, което се изисква за растежа и съзряването на желаните плодове. С каква нежна любов, с каква бащина закрила Бог е обгърнал всеки човек! Колко дарове, колко светлина! За нещастие лозето – както това малкото, което е в човешкото сърце, така и онова огромното – избраната група, съобщество, народи – често изобщо не се замислят за това на Кого са задължени със своята зеленина, със своите здрави, изправящи се към слънцето клони, със своите сладки и сочни гроздове…

Poprawiony: niedziela, 02 października 2011 15:50
Więcej…
 
<< pierwsza < poprzednia 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 następna > ostatnia >>

Strona 95 z 105