Z "Głosu Parafian"

Artykuły opublikowane wcześniej w "Głosie Parafian".Бенедикт ХVІ в родната Германия PDF Drukuj Email
Brak tłumaczenia artykułu

Истинската свобода не е индивидуализъм, а солидарна връзка с другите, основана на непроменливите ценности. Това каза Бенедикт ХVІ при пристигането си в Германия на 22 септември за третата апостолическа визита в неговата родна земя, която ще продължи до 25 септември, неделя.

Каква Германия завари Папата?

Więcej…
 
ХОРА НА СЪВЕСТТА PDF Drukuj Email
Brak tłumaczenia artykułu

“А как ви се струва?” – така Исус започнал притчата за двамата синове. Това бил педагогически ход, целящ да подтикне слушателите към самостоятелно мислене, а разказаната притча била призвана да бъде огледало, в което слушателите да разгледат самите себе си. Трябва да признаем, че огледало, в което да се огледаме „в дълбочина”, е крайно необходимо на всеки от нас. Защото е лесно да се дават оценки на поведението на другите. Колко по-трудно е обективно да оценим самите себе си! Затова е и толкова важен въпросът на Исус в началото на днешното четиво от Евангелието на св. Матей (21, 28-32). Исус се надява, че Неговите слушатели ще мислят. Той не иска проповядваните от Него ценности да бъдат сякаш натрапени им отвън. Иска те да разберат тези ценности и да ги приемат като свои собствени. Така Исус възпитава „хора на съвестта”, както се изрази веднъж Йоан-Павел II.

Więcej…
 
Царството небесно прилича на стопанин… PDF Drukuj Email
Brak tłumaczenia artykułu

Бог е различен. Тази истина проповядвал още през VI век преди Христа пророк Исаия на своите сънародници под вавилонско иго: „Моите мисли не са вашите мисли, нито вашите пътища са Мои пътища, казва Господ. Но както небето е по-високо от земята, тъй Моите пътища са по-високо от вашите пътища, и мислите Ми - по-високо от вашите мисли” (Ис. 55, 8-9). И там, където на хората им се струва, че животът вече няма никакъв смисъл, че за всичко е прекалено късно, там Бог неочаквано дава начало на нещо съвсем ново. А това ново и неочаквано произлиза от Неговото сърце и е проява на Неговата доброта. Бог е „щедър в Неговото милосърдие”. Той пръв се обърнал към човека и затова човекът е дарен с възможността да се завръща при Него и да открива смисъла на своя живот.

Więcej…
 
ДЕСЕТ години по-късно… PDF Drukuj Email
Brak tłumaczenia artykułu

На 11 септември светът отбелязва черна годишнина – над 3000 души загинаха по време на терористичните атаки в САЩ през 2001 г. Това бе едно от най-мащабните и трагични събития на ХХI век, което повлия силно в политически, психологически и икономически аспект не само на Съединените американски щати, но и на целия свят.

Poprawiony: środa, 21 września 2011 12:48
Więcej…
 
Християнската прошка PDF Drukuj Email
Brak tłumaczenia artykułu

Днес от Евангелското четиво според Матей (18, 21-35) Исус Христос ни учи да прощаваме по християнски, като истински ученици Христови. Ако се вслушаме в думите му, ще разберем, че прошката е преди всичко премахване на враждата и неприязънта. Необходимо е да осъзнаем и да се убедим в това, че онзи, който се нарича наш „враг” и предизвиква нашата неприязън, продължава да бъде наш брат.

Więcej…
 
<< pierwsza < poprzednia 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 następna > ostatnia >>

Strona 96 z 105