Z "Głosu Parafian"

Artykuły opublikowane wcześniej w "Głosie Parafian".Царството небесно прилича на човек, посеял добро семе на нивата си… PDF Drukuj Email
Brak tłumaczenia artykułu

Не сме ли изпадали в такава съблазън – в грижата си за автентичността и „кристалната чистота” на Църквата в очите на света да проведем своеобразна чистка и да изхвърлим зад борда на Свети Петровата ладия всички, които смятаме за незрели, недорасли, за вредни за вярата в Исус Христос? Много организации заради авторитета и доверието на обществото изхвърлят зад борда онези, които са непригодни. Защото не могат да им простят. Защото не виждат възможност за обръщане, не виждат друга възможност за избавяне от греха, освен да го ликвидират заедно с грешника.

Poprawiony: poniedziałek, 08 sierpnia 2011 18:22
Więcej…
 
Един дава плод сто, друг шейсет, а друг трийсет… PDF Drukuj Email
Brak tłumaczenia artykułu

Редно ли е евангелският сеяч от притчата на Исус, познавайки реалиите на своя регион, да се възмущава от това, че част от семената се е изгубила, защото е паднала на такова място, където няма никакви шансове за реколта? Не е ли по-добре да се възмути от собствената си непред-видливост, когато е разпръсвал зърната по земята? Исус казва, че някои от семената са паднали край пътя. В редица страни от Близкия Изток пътищата до ден днешен нямат вид на специално направени. Ако зърната, паднали край такъв път, са били прикрити от земята, може би са имали шанс да оцелеят... Но защо сеячът е хвърлил семена върху кеменисто място или в тръните? Семената, попаднали там, са загинали и няма смисъл да се предявяват претенции нито към семената, нито към природата. Упрекът може да бъде адресиран единствено към самия сеяч…

Poprawiony: niedziela, 17 lipca 2011 17:34
Więcej…
 
Папата се моли за единението на свещениците в Пресвятото Сърце Исусово PDF Drukuj Email
Brak tłumaczenia artykułu

„За да бъдат свещениците единени с Пресвятото Сърце Исусово и да бъдат винаги истински свидетели на грижовната и милостива Божия любов!” Така е формулирано общото молитвено намерение на Светия Отец за месец юни. Още в началото на своя понтификат Бенедикт ХVІ призова всеки свещеник да бъде „вкоренен” в Христовото сърце. В навечерието на празника Пресвято Сърце Исусово Папата отново припомня, че всички свещеници трябва постоянно да гледат към Христос - единственият ориентир в тяхната мисия.

Więcej…
 
В името на Отца и Сина и Светия Дух! PDF Drukuj Email
Brak tłumaczenia artykułu

Братя и сестри, днес е тържеството на Светата Троица – един Бог в три Лица – Отец, Син и Свети Дух. Това е една от най-големите загадки на нашата вяра още от първите векове на християнството, макар че някои теолози са се опитали да я разкрият. Свети Августин също се опитвал да проникне в тайната на Светата Троица. Когато седял близо до морето, видял едно дете, което изсипвало солена вода в дупка, която беше изкопало в пясъка. Августин, размишлявайки върху тайната на Троицата, чул вътрешен глас, който казал: „По-скоро детето ще прелее в дупката морето, отколкото ти ще разбереш Светата Троица”.

Więcej…
 
ТОЙ ЩЕ ВИ НАУЧИ НА ВСИЧКО! PDF Drukuj Email
Brak tłumaczenia artykułu

Светият Дух не идва в света със собствена програма за спасение. Не се опитва да ни привлече на своя страна с някоя нова, нечувана до момента доктрина. Не ни зове по път към Бога, различен от този, който ни предлага Евангелието. Слизайки в деня Петдесетница върху Апостолите, Той взема в Своите ръце ръководството на тази осиротяла след Възнесението на Христос общност, но не засенчва със Себе Си нейния първи Учител. Напротив, Светият Дух показва Христос в цялата Му пълнота.

Więcej…
 
<< pierwsza < poprzednia 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 następna > ostatnia >>

Strona 98 z 105