anonimninarkomani

Анонимни наркомани

Нивото на активност на групата на анонимните наркотици се разраства в много страни, включително и в България. Ролята на редовното участие на хора, изпаднали в състояние на опиатна наркомания в групата има множество ползи по отношение на степента на абстиненция и сравнена с рутинната програма на центровете за детоксикация на лицата за организация на благосъстоянието и Университета по медицински науки.
Въпреки че много специалисти по възстановяване и специалисти по лечение се препоръчват да участват в групи за взаимопомощ и подкрепа, все пак може да се чудите какво трябва да правите, когато посещавате тези срещи, особено ако сте наскоро трезви и току-що влизате в възстановяване.
За да облекчите ума си и да направите перспективата да присъствате на среща малко по-малко плашещо, първо трябва да знаете, че групите са приветливи и неосъдителни, и всички са там, за да се насърчават взаимно и да подкрепят усилията си за възстановяване.
Възможно е да се почувствате малко неудобно и странно, когато започнете да ходите на срещи. В крайна сметка това е нещо ново и много различно.
Бъдете сигурни, че постепенно ще се настаните в рутината и ще разберете как работят срещите и, още по-важно, как могат да ви помогнат в усилията и целите ви за възстановяване.
Не забравяйте да слушате историите на другите, когато те свързват личното си пътуване за възстановяване. Ще чуете какво им е помогнало и това може да породи идея, която също можете да използвате, за да ви помогне да преодолеете конкретна трудност или проблем. Да предположим, че имате повтарящи се позиви и уменията ви за справяне не са достатъчни, за да поддържате тези желания. Чуването на това, което се оказа ефективно за другите, може да е точно това, което трябва да адаптирате текущата си тактика или да приемете нови.
Какво и кога трябва да споделите? Това ще варира, тъй като никой няма да мисли лошо за вас, ако не сте готови да говорите на среща. Бихте могли да кажете: „По-скоро просто слушам сега“ или „Ще продължа да говоря този път“. Хубаво е дори само да сте в стаята и да седите мълчаливо, но слушайки внимателно, защото със сигурност ще дойде време, когато ще намерите своя глас и искате да споделите в даден момент – всеки, който е ангажиран с възстановяването си, иска да бъде подкрепен и подкрепен от групата. Ето защо в края на краищата те се наричат ​​срещи на групи за подкрепа.